Kabloların günlük hayatın içerisinde önemi son derece büyüktür. Bu konuda tasarlanan ve uygun şekilde değerlendirilen birçok fazla kablo vardır. Bu kablolar bazen yer üstüne bazen ise yer altına döşenir. Bu yüzden günümüzde en fazla sorulan sorulardan biri yeraltı kabloları nedir gibi soru kalıpları çok kullanılır. Bu kablolara genel olarak bakıldığında güç kaynakları da her geçen gün değişmeye devam eder. Söz konusu olan güç kaynaklarını en doğru şekilde hareket ettirmek ve kombinasyonunu gerçekleştirmek için izolasyon malzemelerine ihtiyaç duyulur. Bu izolasyon malzemeleri kullanılarak doğru bir şekilde kaplamalar devam ettiği için güç ve elektrik akımı alternatifi bir ölçüde ilerler.

Buna bağlı olarak sanayi ve nüfusun bol olduğu alanlarda özellikle yeraltı kabloları aktif olarak kullanılır. Birden fazla çeşidi ve bölümü olan kablo çeşitleri, iletkenliği artırdığı için çok fazla tercih edilir. İçerisinde yer alan hava araçları ile beraber ses kirliliği ve gürültünün de önüne geçer. İsminden de anlaşıldığı üzere yerin alt kısmına çekilmesi en büyük avantajdır. Bu sayede deniz ya da nehir gibi bölgelerden zorunlu şekilde geçerek hiçbir şekilde doğal ortamlardan etkilenme söz konusu değildir. Bu durum ise kablonun olası bir zarar görmesinin önüne geçer.

Yeraltı Kabloları Nedir?

Yeraltı kabloları; hava aracılığıyla iletilmeyen ya da çevresinde yer alan hava hatlarının neden olduğu, elektrik enerjisi hatları, görüntü kirliliği, gerekli olan durumlarda adı üstünde yeraltından çekilmesi gerekir. Bu kablolar ise enerjinin hava ile iletilemeyeceği alanlarda zorunlu şekilde kabul edilir.

Yeraltı kablolarının direkt olarak toprak zemine yerleştirilmesi doğru değildir. Korumaya alınmadan toprağa döşenen kabloların ömrü, toprakta yer alan kimyasal maddelerden dolayı kısalır. Döşeme yapılacak kanalların sahip olduğu derinliği, akımda bulunan gerilime bağlı olarak da değişiklik gösterir. Yeraltı kabloları için açılan kanalların alt genişliği 40 iken üst genişliği ise 60 cm olmalıdır. Aynı kanala birden fazla kablo döşenmesi halinde, her bir kablo için kanal genişliği alttan ve üstten 10'ar cm büyüme gerçekleşir. Kablolar arasında yaşanan uzaklık 6 cm'den daha az olmamalıdır. Doğru bir döşeme yapılabilmesi için bu noktada kanalların tabanı taşsız ve sağlam olmalıdır. Kablo yerleştirme işlemi sonlandığında üzerine 10 cm kalınlığında ve çok dikkatli bir şekilde, elenmiş kum ya da toprak dökülmelidir.

Oluşabilecek herhangi bir hasarın önüne geçmek için kabloların üstü, hiçbir şekilde aralık kalmayacak şekilde beton ya da tuğa gibi malzemelerle korumaya alınması gerekir koruma amacıyla önerilen her türlü geçer yerleştirildikten sonra, kanal molozlar kullanılarak doldurulur ve üzerinde bir ikaz bandı gerilir. Topraklama makinesi ya da el tokmakları ile vurulma gerçekleştirilir. Çevresinde herhangi bir bozukluk ya da hasar meydana geldiğinde bunların onarımı yapılır.

Elektrik iletimi yapılması hedeflenen alana, başlıklardan çıkan iletkenlerde bağlanırken kablo pabuçları kullanılması gerekir. Kablo başlıkları, dâhili ve harici olmak üzere ikiye ayrılır. Bu başlıkların amacı ise şu şekildedir:

  • Dahili bağlantılar: Oluşma ihtimali olan darbe ve kısa devre durumuna karşı koruma sağlar,
  • Harici bağlantılar: Nem oranının kabloyu etkilemesinin önüne geçilmelidir.

Yeraltı Kablosu Çeşitleri

Yeraltı kablolarının birden fazla çeşidi ve birbirinden farklı kullanım alanları vardır. Çeşitlerine bakıldığı takdirde gerilimli, alçak gerilimli ve son derece yüksek gerilimli olarak üç farklı çeşide ayrılır. Bu sayede güç başlıklarına göre değerlendirme alınır. Kilometre hesabı dikkate alındığında ise kabloların ve içeriklerin sürekli olarak belli bir sınıra sahip olduğu ifade edilir.

Her bir değerlendirmede ise çok farklı içerikler göz önünde bulundurulur. En yüksek diye nitelendirilecek güç tablosu ise genel olarak 35 kV 69 kV arasında yer alır. Bu şekilde ise sınırlar korunarak çok daha iyi değerlere sahip olduğu görülür.

Yeraltı güç kablolarının sunduğu avantajlara bakıldığında özellikle üretimi konusunda alüminyum ve bakır kullanılması yüksek bir iletkenlik oluşturur. Bunun yanı sıra bu materyaller güzel görünüm ve esneklik sağladığı için kullanıcıları çok rahat ettirir. Enerji aktarımında herhangi bir kesinti ya da sorun yaşanması durumu ile karşılaşılmamaktadır. Kişilerin son derece uzun sürecek bir kullanım ömrü sunar.

Yeraltı kablosu çeşitleri kullanıcılar açısından hayati risk taşıma etkenlerini en az seviyeye çeker. Yapılan bakım ya da onarım gibi maliyetleri çok daha düşük olur. Dağıtım ya da iletim yolları genel olarak üst düzeyden faydalanarak yapılır. Kesinlikle herhangi bir olumsuz hava şartlarından etkilenmemektir. Kullanıldığı alanlara bağı olarak can güvenliğini sonuna kadar koruma altına alır.

Uzun sürecek ve son derece yüksek kapasitede olabilecek her türlü belgede bu kablo türleri tercih edilebilir. Genel olarak kullanıldığı bölgeler binanın alt kısımları ve suyun iç bölgeleri olur. Döşeme ya da kablo güzergâhı bulunduğu o konuma bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu noktada yeraltı kablolarına dair her zaman sorunsuz montajlar sağlanarak ihtiyaç olan her alanda bu kablolar döşenir. Dolayısıyla her alanda karşınıza çıkabilecek farklı boyutlarda yeraltı kablo çeşidi bulunabilir.

Yeraltı Kabloları Kullanım Alanları

Yeraltı kabloları, günümüzde birçok farklı kullanım alanları için yüksek kapasiteli şekilde tasarlanan ürünler olarak dikkat çeker. Bu kabloların birbirinden farklı uygulama alanları vardır. Yeraltı kablolarının kullanıldığı en yaygın alanlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Trafo merkezi: Yeraltı kabloları, trafo merkezlerinde yer alan dağıtım hatlarına enerji taşımak için kullanılan ürünlerden biridir. Bu kablolar güvenilirlik ve dayanıklılık her zaman çok önemli bir detay olarak dikkat çeker. Çünkü trafo merkezleri genellikle çok büyük bir enerji üretim tesisinde bağlı olarak çalışır,
  • Yeraltı yapıları: Yeraltı kabloları, yeraltına doğrudan konumlandırılan yapılarda kullanılır. Bu yapılar arasından yer alan tüneller, yeraltı parkları ve metro istasyonları bulunur. Bu kablolar ise su ve nem gibi dış etkenlerine karşı çok daha dayanıklıdır,
  • Yerleşim alanları: Yeraltı kabloları yerleşim alanlarında çok sık şekilde kullanılır. Bu kablolar ile ev ya da işyerlerinin elektrik altyapısını oluşturmak mümkün olabilir. Aynı zamanda bu kablolarda güvenlik, dayanıklılık ve yalıtım son derece önemlidir,
  • Sanayi tesisleri: Yeraltı kabloları sanayi tesisleri, madencilik sektörü ve diğer ağır metal uygulamalarda yaygın şekilde kullanılan bir sistemdir. Bu kablolarda kullanılan kimyasal maddeler için yüksek sıcaklık ve dayanıklılık çok önemlidir.

Ayrıca yeraltına uygulanan bu kablolar birbirinden farklı alanlar için oldukça güvenli ve dayanıklı bir elektrik kablosu olarak kullanılır. Bu kablo kanalları ile uygulamaya geçmeden önce dikkat edilmesi gereken bazı önemli etkenler vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Yalıtım kalitesi: Yeraltı kablolarının yalıtım kalitesinin üst düzey seviyede olması, aslında kullanılan kablonun su, nem ve diğer dış unsurlara karşı ne kadar dayanıklı olduğunu gösterir. Bu yüzden kablonun yalıtım kalitesi çok yüksek olmak zorundadır,
  • Standartlara uyumlu olması: Yeraltı kabloları, üretildiği ülkenin ve dünya standartlarının tespit ettiği kurallara ve kurallara uygun olacak şekilde üretilmesi gerekir. Bu durumda kullanılacak kablonun yüksek dayanıklılığı ve etkili güvenilirliği açısından çok önemlidir,
  • Kablo çapı: Yeraltı kablolarının sahip olduğu çap, uygulama alanına ve kullanım alanına uygun şekilde tercih edilmelidir. Bu noktada tercih edilen kablonun çağı, kablonun akım taşıma kapasitesini belirleyen çok önemli bir etken olarak değerlendirilmelidir,
  • Montaj: Yeraltı kablosunun montaj ve kurulum işlemleri doğru yapılmadığı şartlarda çalışma performansının olumsuz etkilendiği bilinir,
  • İletken malzemesi: Yeraltı kablolarının iletken malzemeye sahip olması, kablonun elektriksel bakımdan kullanıcılara sunduğu performansı direkt olarak etkiler. Kablonun iletken malzeme olarak bakır olması uygun görülürken, yüksek bir iletkenlik ve dayanıklılık özelliği ile ön plana çıktığı söylenebilir,
  • Kablo uzunluğu: Yeraltı kablosunun uzun olması, uygulama alanının ihtiyaçlarına ve kullanıma uygun şekilde tercih edilmesi gerekir. Kablonun uzun olması ise gereksiz enerji kaybı ve kabloya verilen yük kapasitesi açısından oldukça önemlidir.

Yeraltı kabloları dayanıklı ve güvenilir kablolar olduğu için, bu kabloları satın alırken bu noktalara dikkat etmek son derece önemlidir. Bu sayede kablonun çok daha sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlarken, ömrünün uzun olması bu sayede mümkün olur.

Yeraltı Kablo Fiyatları

Yeraltı kanallarında yaygın şekilde kullanılan kabloların havadan geçen kablolara karşı zararlı etkilerini çok az seviyeye çektiği söylenebilir. Yeraltı kabloları en doğru şartlarda döşendiği takdirde yıllar boyunca olası çürüklere karşı en doğru izolasyon sağlayacak şekilde kullanılmaya devam eder.

Yeraltı kabloları; çok dar alanlar için bile yeterli olan ve beklentileri karşılayan sistemler olarak dikkat çeker. Hava kablolarında ise güvenlik açısından ön planda olduğu için ayrıca bir bakım ve onarım ihtiyacı söz konusudur. Bu yüzden özellikle son dönemlerde çok geniş bir kullanım alanında ihtiyaç duyulur.

Yeraltı kablo fiyatları; tercih edilen kablonun boyutuna ve malzeme kalitesine bağlı olarak değişiklik gösterir. Ayrıca firma seçimi de yeraltı kablo fiyatları konusunda etkileyici bir unsurdur. Botem; söz konusu yeraltı kabloları olduğunda üst düzey kalite standartlarında çalışmalara imza atan nitelikli bir firmadır. Uzun süredir sektörde ön plana çıkan başarılı işlere imza atan firmamız için müşterilerin istek ve ihtiyaçları son derece önemlidir. Sizde Botem kalitesini deneyimlemek ve yeraltı kablolarını kullanarak uzun vadede sorunsuz kullanım elde etmek istediğinizde hemen web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Teklif alın veya bize ulaşın alanı!