Temel olarak, bir kontaktör, elektrik devresini açmak ve kapatmak için kullanılan cihazdır. Kontaktör, özel bir röle türüdür. Ancak kontaktör ile röle arasında temel bir fark vardır. Kontaktör çoğunlukla daha yüksek akım taşıma kapasitesinin bulunduğu uygulamalarda kullanılırken, röleler daha düşük akım uygulamaları için kullanılır. Kontaktörler kompakttırlar ve kolayca monte edilebilirler. Kontaktörler, elektrik motorlarında yaygın olarak kullanılmaktadırlar.

kontaktör

Farklı amaçlara yönelik üretilmiş birçok kontaktör vardır. Kontaktörler, birkaç ila binlerce amper ve 25VDC ila binlerce volt arasında değişen geniş bir akım aralığında kullanılabilirler.

Kontaktörler Nasıl Çalışır?

Kontaktörün çalışma prensibi oldukça basittir. Kontaktörden akan akım elektromıknatısa enerji verir. Enerjili elektromıknatıs daha sonra manyetik bir alan oluşturur. Bu, kontaktörün çekirdeğinin armatürü hareket ettirmesine neden olur.

Daha sonra devre, akımın kontaklardan yüke geçmesine izin veren normalde kapalı (NC) bir kontak tarafından sabit ve hareketli kontaklar arasında tamamlanır. Akımın geçmesi durduğunda, bobinin enerjisi kesilir ve devreyi açar. Kontaktör kontakları hızla açıp kapatmak için tasarlanmışlardır.

En güvenli ve yaygın olarak kullanılan kontaktör türü manyetik kontaktörlerdir. Bu kontaktörler elektromekanik olarak çalışır ve insan müdahalesi gerektirmez.

Gelişmiş teknolojileri ile uzaktan çalıştırılabilirler. Bu da manuel olarak çalıştırılmaları gerekmeyeceği için onları daha güvenli ve daha verimli hale getirir. Devreyi açmak ve kapatmak için manyetik kontaktör tarafından sadece az miktarda akım gereklidir, bu nedenle enerji tasarrufludur.

Resimler
Videolar
Teklif alın veya bize ulaşın alanı!