Step motor, elektrik enerjisini sahip olduğu forçasız motor ve açısal konum hareketleri ile fiziksel enerjiye dönüştüren elektromekanik alterlerdir. Step motorlara ayrıca adım motorları da denilir. Açısal çalışma konumları gönderilen sinyallerle ayarlanabilen motorlara “adım motorları” denilir. Step motorlar, adımlar şeklinde hareket ederler. Hareketi sağlayan bu adımlar, step motor sarımına düzenli sinyaller gönderen step motor tarafından kontrol edilir.

step motor sarımı

Step motor, rotor ve stator denen iki ana bileşenden oluşur. Rotor, motor içinde dönen şafta verilen isimdir. Stator ise motorun içinde sabit olan elektromıknatıslardır. Step motora bir sinyal gönderildiğinde, motorun içinde bulunan motorun içinde bulunan rotor (şaft), sabit açılsal bir şekilde döner. Adım açısı, motorun yapısına bağlı olarak 30, 15, 5, 2.5, 2 ve 1.8 derece açılara sahip olabilir. Ayrıca rotor, step motor sarımına göre 12, 24, 72, 144, 180 ve 200 devir hızla dönebilir. Motor hızı, verilen elektrik sinyallerin frekansları ile kontrol edilir. Step motorların dönüş yönü, verilen sinyallerin sıralaması değiştirilerek saat yönünde veya tam tersi yönde olacak şekilde ayarlanabilir.

Step Motorların Avantajları:

  • Step motorların ne tarafa doğru döneceği, dakikadaki devir sayısı ve dönüş hızı gibi çeşitli değerler bir bilgisayar veya mikroişlemci tarafından kontrol edilebilir. Bu özellik sayesinde step motorların çalışmaları rahatlıkla takip edilebilir.
  • Step motorların hareketlerinde konum sapması meydana gelmez. Bu yüzden hassas uygulama yapılan projeler için kullanılabilir.
  • Step motorlar sarım yapılarından dolayı yön değiştirmek veya harekete başlamak için gerekli olan sinyallere hızlı cevap verirler.
  • Step motorlar, oldukça basit bir mekanik yapıya sahip olduğundan bakım gerektirmezler.
Teklif alın veya bize ulaşın alanı!