Otomasyon sektöründe en çok ihtiyaç duyulan alanlardan biri motorun kontrol edilmesidir. Servo sürücüler, basitçe motorların kontrol edilmesini sağlar.
Servo sürücü nedir sorusu, özellikle otomasyon sektörüyle yakından ilgilenenler tarafından sıkça sorulmaktadır. Bu sürücüler makine ve robot sistemlerinde önemli bir ihtiyacı karşılar. Motorların kontrol edilmesini sağlayan bu sürücüler; konum, hız, tork ve ivme gibi parametrelerin kontrolünü sağlarlar.
Motorlar, akım ve gerilimlerin kapalı bir devrede hareket etmesini sağlarlar. Bu sistem sayesinde geri besleme cihazı, bu anlamdaki ihtiyaçları da karşılanmaktadır. Bu aşamada belli pozisyonların ve komutların doğru şekilde yerine getirilmesi çok önemlidir. Bu aşamada servo sürücüler devreye girerek kontrol sağlarlar. Bu da endüstriyel otomasyon sektöründe büyük bir kolaylığı beraberinde getirmektedir.
Çağımızda otomasyon sektörünün çok hızlı bir şekilde gelişmesiyle birlikte bu tarz programlara da büyük ihtiyaçlar duyulmaktadır. Bu programlar robot sistemlerinin daha fazla yaygınlaşmasını sağlamaktadır. Bu sayede dijital anlamda her türlü giriş ve çıkış kontrol altına alınmaktadır. Otomasyon sektörünün vazgeçilmezi olan servo sistemlerde her türlü giriş ve çıkış kontrol edilir.
Servo sürücülerin doğru ve sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için birden fazla gerilimi aynı anda ortak şekilde hareket ettirmesi gerekir. Bunun sağlanabilmesi için de hız veya tork sistemlerinin çok büyük önemi bulunmaktadır. Fırçalı ya da fırçasız biçimde lineer ve dönen sistemlerin dağılımı geniş bir yelpazeye sahip olacaktır. Bu sayede söz konusu aşamalarda cihazların potansiyel kabiliyetleri artmaktadır.
Kodlayıcı sistemlerin gelişmesi, uygun pozisyonlarda sensörlerin üretilmesini sağlamıştır. Bu da sürülerin motor standartlarına büyük miktarlarda güç verebilmesini sağlar. Elektrik akımının akış hızlı bu sayede hızlı bir şekilde hareket edebilmekte ve anahtar görevini rahat bir biçimde görmektedir.
Giriş ya da komut sinyalleri, orantılı bir şekilde hareket ederler. Bu sürücü sistemlerinin kontrol mekanizmaları geniş bir çaptadır. Bu sayede ideal performansa çok hızlı bir şekilde erişmek mümkündür. Bazı parametreler üzerinden ilerleme sağlanarak besleme oluşur. Tek bir pakette dağılım yerine çoklu paketlere yönelik dağılım bu sayede söz konusu olabilmektedir.
Servo sürücüler çok geniş bir alanda kullanılabilmektedir. Özellikle belirli başlı sektörlerde bu sürücülere çok daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Endüstriyel alanlarda bu sürücülerin çok yaygın bir şekilde kullanıldığına şahit olabilirsiniz. Bunun temel nedeniyse, kullanımının çok fazla avantaj sağlamasıdır.
Servo sürücülerin en fazla kullanıldığı alan ise endüstriyel otomasyon sektörüdür. Bu sektörde servo motor sürücü kullanmayan firma neredeyse yok gibidir. Servo sürücüye ihtiyacı olan ve yaygın olarak kullanılan bir diğer sektör ise bina otomasyonudur. Bina otomasyon sistemlerinde bu sürücüler giderek daha fazla popüler hale gelmektedir. Yine robot sistemlerinde olmazsa olmaz bir hale gelmiştir. Bu sektörlerin yanı sıra başka birçok alanda da servo sürücü kullanımına rastlayabilirsiniz. Servo sürücüler, kullanım alanına bağlı olarak çeşitlenmektedir. Farklı işlevleri bulunan servo çeşitleri sayesinde, kullanım alanları da oldukça genişlemiştir.
Servo motorunun komutlarını yerine getirmek konusunda önemli bir destekleyici olan servo sürücüler temel olarak iki farklı kategoride ele alınmaktadır. Bunlardan birincisi DC yani doğru akım servo sürüyken diğeri ise AC yani alternatif akım servo sürücüdür. Hangi sürücünün seçilmesi gerektiği konusu ise tamamen ihtiyaçlarınıza bağlı olarak değişecektir.
Doğru akımla çalışan servo sürünün en önemli avantajlarından biri, diğer cihazlara oranla çok daha düşük maliyetlere sahip olmasıdır. Bunun yanı sıra aynı zamanda kullanım açısından da oldukça pratiktir. Bu sebeple çok yaygın bir kullanıma sahiptir.
Alternatif akımla çalışan servo sürücüler genellikle analog veya dijital bir yapıya sahiptir. Bu sürücünün en önemli özelliklerinden birisi performans açısından, doğru akım servo sürücülerine göre daha başarılı bir yapıya sahiptir. Performans açısından daha iyi bir yapıya sahip olması ise maliyetlerinin de daha fazla artmasına neden olmaktadır. AC servo sürücü, diğer modellere oranla çok daha maliyetli bir yapıya sahip olabilmektedir. Endüstriyel alanlarda büyük işletmelerde özellikle bu çalışma prensibine sahip modelleri görebilirsiniz.
Servo sürücülerin seçilmesi konusunda en önemli konu uygulamada kullanılan servo motordur. Servo sürücüler servo motorun ihtiyaçlarına bağlı olarak seçilmelidir. Bir mekanizmada hareket gereksinimlerini genel olarak servo motorun gerilim ve akım gereksinimleri belirlemektedir. Bu durumda servo sürücü seçerken, dikkat etmeniz gereken noktayı ortaya koymaktadır.
Kullandığınız ya da satın aldığınız servo motorun teknik özelliklerini göz önünde bulundurarak seçim yapmalısınız. Bu teknik özellikler gerilim değerinin yanı sıra tepe ve sürekli akım gereksinimlerini içermektedir. Servo motorları genel olarak 4’ten 1’e kadar tepe değeriyle birlikte sürekli değeri olduğu için uygulama tepe tork gereksinimleri konusunda da dikkatli olunması gerekmektedir.
Motor gerilimiyle birlikte akım gereksinimlerinin belirlenmesinin ardından; servo sürücü gerilim ve akım yeteneklerine göre bir seçim yapılmalıdır. Gerekli değerlere sahip olan sürücülerin seçilmesi sistemin başarılı bir şekilde çalışması açısından son derece önemlidir.
Fırçasız bir doğru akım servo sürücü, besleme voltajı motora güç kazandırmak için çalışan doğru akım voltajını belirler. Sürücüyü satın almadan önce teknik özelliklerini incelemelisiniz. Bu teknik özellikler içerisinde besleme voltajının yanı sıra sürekli ve tepe akım değerleri de bulunmaktadır. Piyasada bulunan birçok servo sürücünün tepe akımının sürekli akım değerine oranı iki ya da üç katıdır. Tepe akımının birkaç saniyenin altında değişmesine de dikkat etmek avantaj sağlayacaktır. Servo sürücü seçiminde bu noktalara dikkat ederek, sisteminizin çok daha sağlıklı işlemesini sağlayacak bir kontrol cihazı elde edebilirsiniz.