Bobin teli, kısacası devre elemanı olarak kullanılan iletken bir teldir. Bir diğer adı indüktör iletken olan bobin teli, bobin şeklini alması ile oluşmaktadır. Bobinler genel olarak manyetik bir alan oluşturmak üzere kullanılmaktadır. Birimi H, simgesi ise S olarak bilinen bobin, etrafında manyetik bir alan oluşturur. 

Buna bağlı olarak manyetik alanın, akıma mukabil ek bir direnç gösterecek olduğundan dolayı, AC devrelerde bobinin akıma gösterdiği cereyan da artacaktır. DC devrelerin de ise bobinin akıma mukabil gösterdiği direnç, yalnız bobinin üretildiği metalden kaynaklanan omik olarak adlandırdığımız dirençtir.

bobin teli

Devre elemanı olarak kullanılan bobinin teli, bakır malzemedir. Genel olarak bakır malzeme ile üretilen bobinler, bakır tel olduğundan dolayı oldukça dayanıklı ve sağlamdır. 

Bilhassa oldukça kaliteli diyebileceğimiz bobin teli, üzerinden akım geçen iletken, sağ el kuralına göre, akım baş parmak yönünde olacak şekilde konumlandırılırsa parmaklar yönü de manyetik alan yanı, avuç içi yönünde ise çekme yetkisi oluşturur. Buradan da anlaşıldığı üzere, bobin teli oldukça sistemli bir ekipmandır. Pek çok alanda kullanılan bobin teli, oldukça avantajlı olarak karşımıza çıkan devre elemanıdır. 

Bobin Nedir?

Bobin nedir? sorusuna verilebilecek en güzel cevapta kısaca devre elemanı diyebiliriz. Daha mantıklı bir açıklama olarak bobin, üzerinden akım geçtiğinde manyetik alan içinde kuvvet depolayan bir devre elemanıdır. 

Bobinlerin bir diğer adı da indökterlerdir. Bu kapsamda pasif elektronik bileşeni olarak da adlandırabileceğimiz bobinler, L harfi ile temsil edilmektedir. 

Buna bağlı olarak bobinler yalıtımlı bir iletken telinden oluştuğundan devre elemanı görevi üstlendiğini de kanıtlamaktadır. Bir çekirdek gerecinin veya normal bir makaranın etrafına sarılan bobin teli, her bir sarımında sarım yahut sipir olarak adlandırılır. 

Bobinler endüktans tel aracılığı ile yapılmaktadır. Buna bağlı olarak da endüktans biriminin sembolü H olarak bilinir. Henry olarak da adlandırabileceğimiz sembol, endüktans sembolünü göstermektedir. 

Buna bağlı olarak endüktans değerini çekirdeğin cinsi, sarma sayısı, iletken kesiti, bobinin bölüt veya çubuk şeklinde olması ve en önemlisi de çapı etkilemektedir. Pek çok farklı çeşidi bulunan bobinlerin en önemlisi de hava çekirdekli bobinlerdir. Bu hava çekirdekli bobinler, ferromanyetik olarak adlandırılan malzeme ile yapılmaktadır. 

Bobin Teli Ne İşe Yarar?

Günümüzde sıklıkla karşımıza çıkan bobin teli ne işe yarar? sorusuna en önemli cevap da bobin teli günlük hayatımızda birçok işe yaramaktadır diyebiliriz. Özellikle çeşitli elektronik cihazlar da kullanılan indüktör iletken ekipmanı, oldukça avantajlı ve yararlı bir ekipmandır. 

Güç kaynağı olarak da sıfatlandırabileceğimiz bobin ekipmanı, hayatımızın her alanında kullanılmaktadır. Buna bağlı olarak, kısacası elektronik cihazlar da ve birçok materyaller de rahatlıkla kullanılır. Buradan da anlaşılacağı üzere, bobin teli pek çok alanda kullanılan faydalı bir ekipmandır. 

Elektronik ortamlar da sıklıkla kullanılan bobin teli, profesyonel ekipmanlar aracılığı ile sarılmaktadır. Özellikle üretim ve buna bağlı olarak sarma aşamasında oldukça hassasiyet gösterilmektedir. Çünkü bobin teli, bir devre elemanı olarak görevli olduğu için her bir işlem de hassas bir tutum ile yapılıyor. 

İstenilen ölçülerde hassasiyetle üretilen bobin çeşitleri, düzenli olarak elektronik ortamlar da sıklıkla kullanılır. Çeşitli materyaller de devre elemanı olarak kullanıldığından dolayı da oldukça yararlı bir gereç diyebiliriz.

Bobin Teli Kullanım Alanları 

Elektronik ortamlar da sıklıkla karşımıza çıkan bobin teli, pek çok alanda kullanılmaktadır. Isıtıcı, transformatör, elektromıknatıs, yüksek frekans devreleri ve pek çok alanda kullanılan bobinler, günlük hayatta da büyük bir yer edinmiştir. Isıtma ünitelerinin ortak bileşeni olan bobinler, ısı üreten basit bir direnç bazlı elektromanyetik olarak da kullanılabilir. 

Çeşitli materyallere uyacak şekilde, tel göstergeleri, tel uzunlukları, rulo çapı ve telin sarıldığı ekipmanlar açısından farklılaşan pek çok bobin modeli vardır.  Özellikle ısı ve ses gibi materyaller de elektrik iletkenliğinin sağlanması için elektrik bobinlerinin olması şarttır. 

Elektronik, otomotiv, bilgisayar, çeşitli cihazlar gibi materyaller de kullanılan Bobin teli, hava nüveli bobin ile de bağlantılıdır. Yani, hava nüveli bobini de bobin teli kapsamında bir malzeme diyebiliriz. Aynı zamanda alternatif akımda kullanılan birçok bobin çeşidi de bulunuyor. Buna bağlı olarak bobin çeşitlerinin hepsi, elektrik ve elektronik ortamdaki tüm ihtiyaçları karşılamak üzere üretilmektedir. 

Bu bağlamda da ölçüler kapsamında özel olarak bobin çeşitleri üretilmektedir. Bilgisayar, otomotiv gibi sektörlere özel olarak üretildiğinden bobin çeşitlerine de daima güveniliyor. Sonuç olarak bobin kullanım alanları kapsamında birçok mekan karşımıza çıkıyor. 

Bobin Teli Nerelerde Kullanılır?

Bobin teli günümüzde pek çok alanda kullanılan bir malzeme çeşididir. Elektronik kapsamda oldukça önemli olan bu malzeme, pek çok alanda ihtiyaçları karşılamaktadır. Özellikle elektronik cihazlar da kullanıldığından elektronik mühendisliği kapsamında da oldukça rağbet görüyor. Hemen hemen her sektörde artış gösteren ve oldukça ihtiyaç duyulan bobinler, endüstri hayatının temel bir parçası haline gelmiştir. 

Özel uygulamalar boyutunda kullanılan bobin ekipmanlarının sayısız faydası olduğunu da unutmamalısınız. Peki, endüstri kapsamında hemen hemen her sektörde kullanılan bobin teli nerelerde kullanılır? Bobin telinin nerelerde kullanıldığını maddeler halinde sıraladık:

  • Telekomünikasyon kapsamında bobin teli sıklıkla kullanılan bir gereçtir. Antenler, röleler gibi cihazlar da bobin teli kullanılır. 
  • Güç üretimi bazında da bobin uygulaması yapılmaktadır. Jeneratör ve kontrol cihazları gibi elektronik cihazlar da anahtar bileşeni olarak kullanılıyor.
  • Bobin telinin en çok kullanıldığı alanlardan bir tanesi de sağlık cihazlarıdır. Özellikle çeşitli elektromanyetik ve biyo filtreler gibi cihazlar da uygulanmaktadır.
  • Bir diğer kullanım alanı da bir çoğumuzun bildiği üzere, bilgisayarlardır. Bilgisayarlar da depolama aygıtları kapsamında kullanılan bobinler, bir bilgisayar cihazı için oldukça önemli bir gereçtir. 
  • Ağır sanayi işlemlerinde de kullanılan bobin malzemeleri, çok ağır iş motorları ve çeşitli kontrol cihazlarında kullanılıyor. Aynı zamanda özel elektromanyetik olarak da kullanıldığından, sanayi endüstrisi için de oldukça önemlidir. 
  • Bobin teli, yaşam alanlarımız da yani ev aletlerinde de kullanılmaktadır. Isı pompaları ve çeşitli ev aletlerinde bobin uygulaması yapılıyor. 
  • Bobin teli otomotiv sektöründe de kullanılan bir malzemedir. Araç kapsamında jeneratör ve motorlar için kullanılan bobin teli, otomotiv sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır. Bilhassa, ateşleme bobinleri, solenoid bobin ve marş rolesi gibi kısımlar da kullanılıyor. 
  • Güç kontrolü için de bobin uygulaması yapıldığını unutmayınız. Devre kesicileri, kontaktörler, röle bobin anahtarları ve çeşitli güç kontrol mekanizmalarında bobin uygulaması yapılıyor.

Bobin Çeşitleri

Günümüz endüstri sektöründe pek çok kullanılan bobin çeşiti de bulunmaktadır. Özellikle yaşamımızda elektrik çok önemli bir kapsamda olduğundan bobin çeşitlerinin olması da kaçınılmazdır. Çünkü bobinler, bizzat elektrik enerjisini sağlayan devre elemanları olarak görev yapar. 

Buna bağlı olarak bobin çeşitlerinin de ayrı ayrı görevleri bulunduğu bilinmektedir. Endüstri alanlarında sıklıkla kullanıldığından bobin çeşitlerine de sıklıkla ihtiyaç duyuluyor. Bobin çeşitlerini aşağı kısma sıraladık:

  • Ses bobinleri
  • Mıknatıslı bobinler
  • Elektrik enerjisi bobinleri
  • Hava çekirdek bobini
  • Yüksek gerilim bobini
  • Ateşleme bobini
  • Özel bobinler
  • Bant sargılı bobinler
  • Solenoid bobini
  • Boğucu bobinler
  • Tesla bobinleri
  • Biçimlenmiş bobinler
  • Toroidal bobinler
  • İndüksiyon bobinleri
  • Transformatör bobini
Teklif alın veya bize ulaşın alanı!