Akım trafoları temelinde ölçüm amacı yatmaktadır. Akım trafosu kullanılmaz ise yüksek akım değerlerini ölçmek adına büyük boyutlu ölçü aletlere gerek duyulur ve daha büyük ebatlarda koruma röleleri imal edilmesi gerekir. Bu durum yüksek maliyetli olmasının yanı sıra hem de son derece tehlikeli bir seçim olacaktır.

akım trafosu çeşitleri

Akım trafosu kullanılması ile daha küçük ölçü aletleri ve koruma röleleri tercih edilerek sistem tamamlanır. Bu da çok daha ekonomik bir çözüm olarak karşımıza çıkarken güvenli çalışmaya da olanak tanır. Çünkü sistemde, sekonder uca bağlanan koruma röleleri ve ölçü aletleri primer gerilimden izole edilmiş olmaktadır.

Akım Trafosu Çeşitleri Nelerdir?

Akım trafoları, devredeki akımın değer sayısını gösterme görevi görür ve günümde de birçok elektronik sistemlerinde tercih edilir.

Birincil ve yüksek seviyedeki akımlar, uygun çeşitte akım trafosu kullanıldığında ikincil ve düşük seviye sistemine çevrilir.

Birçok akım trafo çeşitlerinin bulunması ile birlikte bu akım trafolarının seçimi de uygun olarak yapılması önemlidir. Doğru ürünün seçilmesi, akım kalitesini doğrudan etkileyen faktörler arasındadır.

OG Uyumlu Akım Trafoları, genel olarak orta gerilim değerlerinde tercih edilir. Aynı zamanda bu trafolar reaktif güç kontrol röleleri ile birlikte tercih edilebilir.

Alçak Gerilim Akım Trafoları,bir diğer akım trafosu çeşididir. Bu ürünler devreye seri olarak bağlanır. Getirdiği avantajlar ve faydaları sayesinde birçok işletme tarafından alçak gerilim akım trafoları güvenle tercih edilmektedir.

Ayrılabilir Akım Trafoları, kolay monte olabilen akım trafoları arasında yer alır. Montaj konusunda sorunu olan mekanlar adına oldukça ideal olan ve kolaylıkla kurulumu sağlayabilen akım trafosu çeşididir. Bunun yanı sıra bu trafoların yerini hızla değiştirebilmek de mümkün olmaktadır.

Clamp Tıp Ayrılabilir Akım Trafoları, bir başka akım trafo türüdür. Panodaki enerji yükünü kesmeden, montaj yapılma olanağı sunan bu tip akım trafoları oldukça tercih edilmektedir.

Akım trafoları kullanıldıkları gerilime, soğutma türlerine ve yapım şekillerine göre de farklı çeşitlere ayrılmaktadır. Bu çeşitler ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Yüksek gerilim akım trafoları
  • Alçak gerilim akım trafoları
  • Kuru tip akım trafoları
  • Bara tipi akım trafoları
  • Yağlı tip akım trafoları
  • Sargılı tip akım trafoları

Botem Akım Trafoları, sizlere geniş ürün yelpazesi ile birlikte enerjinin olduğu her alanda altyapı, endüstri ve binanın özel ihtiyaçlarına göre çözümler sunmaktadır.

Soğutma Türüne Göre Akım Trafo Çeşitleri

Kuru Tip Akım Trafosu: Bilindiği üzere akım trafoları yalıtkan katı malzemeler ile birlikte yalıtılmaktadır. Bu işlem için kâğıt, zift ya da reçine gibi bazı ürünler tercih edilir. Genel olarak alçak gerilimde karşımıza çıkan bu akım trafoları, kuru tip olarak kullanılır. Aynı zamanda fiyat performans bakımından da oldukça ekonomiktir. Fakat bu trafolar arıza yaptığında tamir edilmesi zor ve biraz maliyetli olabilmektedir.

Yağlı Tip Akım Trafosu: Yalıtkanlık özelliğini izolasyon yağı sağlayan bu trafolar, kimi zaman yağ sızıntısı yapabilmektedir. Bunun dışında terleme de yapabilen yağlı tip akım trafosu, genellikle yüksek gerilimde tercih edilen akım trafoları olarak karşımıza çıkar.

Yapılışına Göre Akım Trafosu Çeşitleri

Bara Tipi Akım Trafosu: Bara tipi akım trafoları, genel olarak Alçak gerilim ölçülü devreler için uygun görülmektedir. Çoğu zaman, bu tip trafoların orta kısmında, sargı şeklinde bir primer yer alır. Ancak kimi zaman bazılarının orta kısmının boş olduğu da görülmektedir. Bu boş alandan baro geçirilerek elektrik panoları üzerinde kullanımı adına uygun hale getirilir. Bu şekilde monte edilmeye hazır olur.

Sargılı Tip Akım Trafosu: Bu tarz trafo çeşitlerinin primer sargıları birçok farklı tarzda iletken üründen oluşur. Aynı zamanda birkaç sarımlardan meydana gelir. Sekonder sargıları ve primer, bir tek manyetik devrede yer alır.

Gerektiği durumlarda çift primera sahip trafolar kullanılır. İşlem esnasında primer akımı büyüklüğün farklılık gösterebilmesi olağandır. Yerleşim yerleri ve evlerin daha yoğun olduğu alanlarda genel olarak farklı yüksek enerjiye sahip yükler için bu akım trafosu tercih edilmektedir.

Gerilime Göre Akım Trafosu Çeşitleri

Orta Gerilim Akım Trafosu: Orta gerilimli olan bu trafo çeşidi, alçak ve yüksek gerilim şebekeler arasında adeta bir köprü işlevi görür. Enerji iletimi sağlamak adına tercih edilen OG trafoları 3 kV-36 kV dek olan şebekeye sahip olmaktadır. OG akım trafolar, primer akımına göre orantılı olarak tasarlanmıştır. Bu nedenle kolay bir şekilde sekonder akım oluşturmaktadır.

Alçak Gerilim Akım Trafoları: Alçak gerilim şebekelerinde tercih edilen bu trafolar, 400 V gerilime sahip olmaktadır. Fabrika ve iş yerlerinde kullanımı daha uygun olduğu için bu alanlarda karşımıza çıkar.

Kullanıldığı Yere Göre Akım Trafo Çeşitleri

Kullanıldığı yere göre ikiye başlığa ayrılan akım trafosu çeşitleri iç tip ve dış tip olarak karşımıza çıkmaktadır.

İç Tip: Diğer adı ile dahili akım trafosu, bina gibi kapalı olan ortamlarda tercih edilir. İç tip olarak isimlendirilen bu trafolar genel olarak panolar ve trafo merkezinde kabinler için kullanıma uygun olmaktadır.

Dış Tip: Diğer adı ile Harici olan trafolar, zor ve anormal ortam koşullarına göre dayanıklı yapıya sahip trafolardır. Şalt sahalarda kullanım için uygun görülür.

Akım Trafo Çalışma Sistemi

Akım trafo bağlantısı, ölçüm cihazına iki farklı uçtan bağlanır. İlk olarak birincil sargı, ölçüm yapılacak yükün ucuna bağlanır. Daha sonra ikincil sargı da ölçü aletine bağlanır. Ancak yüksek akımların ölçümü günlük ölçü aletleri ile ölçülmez. Bu nedenle akım trafoları kullanılır.

Ayrıca akım trafoları, sekonder ve primer akım arası ampermetreyle dönüşüm de yapabilmektedir. Akım trafosu seçimde anma gücü (VA), doyma katsayısı (n), işletme gerilimi ve trafo sınıfı (CI) vb özelliklere dikkat edilmelidir.

Akım Trafo Seçimi Nasıl Yapılır?

Akım trafo seçimi hem ölçüm amaçlı sistemlerin tasarımda hem de kompanzasyon gibi sistemlerde öne çıkan bir konudur. Bu nedenle Akım trafoları, tüm şirketler ve işletmeler için oldukça önemlidir. Yapılan yanlış trafo seçimi ile birlikte tüm enerji sistemin olumsuz yönde etkilenmesine sebebiyet verileceği bilinmelidir.

Akım trafosu seçimi yaparken her ürün çeşidinin, artı / eksileri göz önüne alınarak uygun akım trafosuna karar verilmelidir. Genel anlamda tüm trafo çeşitleri aynı işleyişe sahiptir ancak bazıları yalnızca orta gerilim ya da yalnızca alçak gerilim için uygun şekilde üretilmiştir. Bu nedenle, akım trafo seçimi için ürünlerin akım türü ve sağladığı olanakları araştırmak gereklidir.

Aynı zamanda bu konudaki kaliteli ürünler ile birlikte ihtiyaçlarını uzun seneler boyunca karşılayabilecek akım trafo çeşitlerine Botem firmamız üzerinden sahip olmanız mümkündür. Sağlam, kaliteli ve doğru tercihler için yol gösterici ekibimiz ile uzun vadeli kullanıma sahip trafolara rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Akım Trafosu Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Malzeme satışında yapacağınız seçim ürünün sunduğu ek avantajların detaylı olarak incelenmesi gerekir. Tüm ürünler genel anlamda aynı prensiple çalışsa da bazıları orta gerilim için, bazıları ise alçak gerilim için uygun olmaktadır. Dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise ürün kalitesidir.

Kaliteli ürünler daha uzun kullanım ömrü sunmaktadır. Bu anlamda Botem firmamız yüksek kalitede ve geniş ürün yelpazesi dahilinde ürünleri ile sizlerin ihtiyaçlarına en iyi cevap olacaktır. Akım trafosu seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken diğer özellikler ise aşağıdaki gibi sıralanır;

  • Akım sağlayacak trafo tipi,
  • Hata payı,
  • Ölçme sistemi,
  • Bara ölçüşü,
  • Sıcaklık değeri,
  • Nominal güç,
  • Test gerilim özellikleri.
Teklif alın veya bize ulaşın alanı!